Bilder fra høstvandringen 22. september 2012

Av: Kristin Løkken (tekst og bilder), Publisert: 27.09.2012

Kristin Løkken var med på historielagets høstvandring til Karelske neset - og hun hadde med kamera.

Lørdag 22.september ble jeg med på Idd og Enningdalen Historielags høstvandring til Karelske neset med kjentmann Erling Fosser.

Ca. 20 sjeler møtte opp ved Kula og gikk Bergstien opp til Kulatoppen og turens første mål, Kjemperøysa,- en bronsealdergravrøys det er knyttet flere pittoreske historier til.

Derfra gikk vi utenom Bergstien siden den er så gjengrodd og vanskelig å forsere, underveis fant vi flere spor etter villsvinenes ferd i skogen og fikk også nyte godt av Fossers kunnskaper om skogen.

Ved Gullund kikket vi først på en godt bortgjemt innretning av nyere dato, brukt til tjærebrenning, før vi besøkte nok en gravrøys så gjengrodd at det egentlig ikke er noe å se. Her ble det en diskusjon om hvordan man skal bevare og få frem slike fornminner.

Så forsatte ferden over Gullundsmosen der vi fra både Fosser og en annen av historielagets kjentmenn Arild Engebretsen fikk historien om torvdriften på myrene, før vi vandret over myrene langs sjaktene etter utvinningen til Karelske neset.

Der ble det en matpause og en hvil på de mosegrodde restene etter fundamentene til luftbanen, mens historier og teorier om konstruksjonen ble utvekslet. Mette og med nye krefter fortsatte vandrerne langs luftbanens trasè mot Aspedammen. Fantasien ble tatt i bruk for å få en forestilling om hvordan den må ha sett ut og fungert, noe som ikke er helt lett da vegetasjonen har grodd til som følge av at myrene ble tørrere etter torvdrifta.

Vel fremme ved Ørveien var de fleste våte, noen også både kalde og slitne så en del takket for turen, mens de ivrigste ble med den siste biten til luftbanens endestasjon ved jernbanen. Fundamenter og betonglodd forteller mye om hvordan det måtte ha sett ut, men da det finnes lite dokumentasjon fra driften blir det en del ubesvarte spørsmål og ubekreftede teorier. Igjen ble det en diskusjon om hvordan man skal bevare disse minnene om en ganske så ukjent del av vår historie.

Sikkert er det at vi som ble med på turen hadde 4 -5 interessante timer i godt og kunnskapsrikt selskap i høstskogen denne lørdagen.

Takk for turen til historielaget og kunnskapsrike kjentmenn.

Med vennlig hilsen Kristin Løkken

 

Kjemperøysa ved Bergstien

 

Rester eter tjærebrenning ved Gullund.

 

Gjengrodd gravrøys ved Gullund

 

Matpause ved Karelske neset.

 

Rester etter luftbanen ved Karelske neset.

 

Ved taubanens endestasjon på Aspedammen.


Tre siste

Vårvandring på Karl XIIs vei
28. april arrangerer Idd og Enningdalen historielag vårvandring langs en nyryddet Karl XIIs veg.
Les mer (16.04.2019)

Lopper - ja takk!
Lopper søkes! Lopper hentes! Lopper tas i mot med stor takk!
Les mer (08.04.2019)

Filmkveld med Tex Strandberg
Torsdag 28. februar kl. 19.00 inviterer historielaget til filmkveld på Gamle Prestebakke. Tex Strandberg viser filmer av forskjellig årgang: Vidar Parmer som forteller på Rød Herregård, samt en film om hvordan DS «Turisten» kom tilbake til Haldenkanalen. I tillegg har han med et par gamle "overraskelsesfilmer" fra sitt rikholdige filmarkiv.
Les mer (24.02.2019)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2019
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,