Huskomiteens årsrapport for 2009

Av: Steinar Løberg, Publisert: 01.02.2010

Medlemmer i HK dette år har vært: Jon Hordenes, Kai Hov, Knut Heie, Gerd Kvaale, Ragnhild Løberg, Arild Svendsen, Gunnar Arholt, Gunnar Eng og Steinar Løberg (leder).

Allerede lørdag 21.mars ble en fellesdugnad  med  Styret og Arrangementskomiteen arrangert :  en storstilt ryddeaksjon innendørs og utendørs (  i gårdsplass, vognskjul , redskapshus, hus og kjeller). Utendørs gjaldt det særlig  å forberede årets største prosjekt: Tilbygget.
12.mai ble det holdt byggemøte med vår byggmester Jon Stumberg. Oppstart ble satt til uke 22, slutten av mai, og før sommeren var graving og grunnmur unnagjort. Stillas ble reist, og HK og andre krefter gikk i gang med vask og maling av gavlveggen, deretter også langveggen mot hagen. Dette pågikk hele sommeren og høsten. Malerlauget med Jon Hordenes i spissen fikk god assistanse av Kjell Eriksen, Hans K.Mjølnerød og Jon Jørstad. Som belønning er alle 3 invalgt i Huskomiteen. Ellers ble vinduer og inngangsdør til tilbygget malt i flere omganger. Til julemøtet var tilbygget under tak og kledt utvendig og er nå pr.dato langt på vei ferdig.

Av interiør kan nevnes at Jon Solberg har laget salgshylle til våre skrifter etter inspirasjon fra Echstedska gården,  og han har restaurert to barokkbord fra Borger Thorby.Fra samme giver har historielaget i 2009 mottatt en stor samling med bl.a. skap og langbord, malerier og trykk, tekstiler og andre husflidsting, skog- og landbruksredskaper, andre bondeantikviteter, tjærebutten til polar skuta Fram og lignende. 6 stoler er stoppet og trukket av Gerd Kvaale og Ragnhild Løberg.

I Forpakterboligens kjøkken ble nytt golv i  gammeldags kvalitet og stil lagt  av Arild Svendsen og Stein Gjerløw.

Arild Svendsen monterte også nytt røkrør til komfyren på Gamlekjøkkenet.

Rolf Arild Engebretsen har også i år  besørget plenklipping på hele eiendommen, vedfyring til mange arrangementer og har også donert ved.

HK har administrert en betydelig utleie av huset.

S. Løberg


Tre siste

Luther på Gamle Prestebakke
Torsdag 12. oktober kl. 18.00 inviterer historielaget sammen med Enningdalen menighet til markering av at det i oktober er 500 år siden Martin Luther slo opp sine teser i Wittenberg. Dette ble starten på reformasjonen, som fortsatt setter preg på Nord-Europa.
Les mer (08.10.2017)

Åpne kvelder hos slektsforskerne
Slektsforskerne i historielaget starter opp høstsesongen 2017 og inviterer til åpent loft annenhver tirsdag utover høsten.
Les mer (04.09.2017)

Glimt fra Sensommerstevnet
Med tradisjonsrik salutt ble årets sensommerstevne på Gamle Prestebakke åpnet lørdag klokken 12.
Les mer (28.08.2017)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 27. og 28. august. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2017
Leder: Eivind Løvås, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,