SLEKTSGRANSKERGRUPPEN 2003

Av: Knut Brække, Publisert: 01.02.2004

De aktive hele 2003 har vært Anne K. Sætre Jensen, Heidi Kjellin Brynildsen, Stein Gjerløw, Gunvor og Knut Brække. Dessuten Johnny og Willy Simensen som sitter hjemme og registrerer og kontrollerer for hverandre. Inger-Lise og Arne Signebøen er nye som registratorer og har vært med oss siste halvdel av året. I alt har det vært 18 registrerings-kvelder.

  • Den 20. januar hadde vi 7 aktive møte med foreningen DIS-Østfold ved Anne M. Sandhaug og Dagfin Ugelstad Larsen om registrerings-programmene BD87 og Augustus.
  • Fra den 4. februar til den 11. mars var Anne K. Sætre Jensen leder for kurs i slektsgransking med 8 deltakere. Kurset gikk over 4 kvelder og var lærerikt og grundig forberedt.
  • På medlemsmøtet den 10. april sto gruppa for programmet. Jarle Heed orienterte hva som gjøres i Østfold Historielag, bl.a. svenske-innvandringen. Anne tok for seg forskjellige kilder man kan bruke i slektsgranskingen. Stein fortalte om hva som kan ”krydre” kirkebøkene. Gunvor fortalte om hvilke muligheter det er å søke på Internett i inn- og utland. Knut viste hvordan en kirkebok kan se ut i original på fisch og hvor mye mer lettlest den blir på papirkopi. Han viste også noen gamle bilder i håp om å finne navn på noen ukjente personer.
    Slektsgranskerrommet ble vist fram. Der har vi 5 leseapparater, 4 data-maskiner, hvorav 2 med internett-tilkobling, en skriver og dessuten mikrofilmkort fra Haldendistriktet og noen av de svenske grensebygdene.
  • Wenche-Lise Halvorsen har hjulpet oss med å få oppjustert datamaskinene og vi er henne stor takk skyldig. Heidi, som er den mest datakyndige av oss, fikk fine tips om ev. hjemmeside.
  • I 2003 har det vært 10 forskjellige som har fått hjelp. Anne og Stein tar det meste, mens Gunvor prøver å finne norske slektninger for Amerikanere og er den som tar seg av kommunikasjoner over Internett.
  • Til ”Sensommerstevnet” 30. og 31.aug hadde vi ferdige de 2 første heftene for salg. Det er ”Forlovede og viede i Idd 1720-1770” og ”Forlovede og viede i Enningdalen 1720-1789”. Dette var mye arbeid som Gunvor og Knut tok det meste av. Uten Knut Egil Hamres hjelp hadde vi nok ikke fått det til. Han måtte også kontakte Ola Tovmo for finjustering av selve programmet. Begge var til uvurderlig hjelp og har fått takk i selve heftene. Også i år var det Anne som arrangerte en kjempefin utstilling i Berg Sparebank forut for ”Sensommerstevnet” og her var heftene våre med.
    Disse registreringene skal også ut på Internett i nær fremtid, kanskje allerede i mars. Mulig som de første fra Østfold.

Vi synes det er full fart i gruppa og ønsker flere medhjelpere velkommen.

Knut Brække


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,