Invitasjon til vårvandring - Lystgårder på Idd

Av: Jens Bakke, Publisert: 20.04.2009

Idd og Enningdalen Historielag inviterer til vårvandring søndag 26. april. Frammøte ved Risum videregående skole (Husmorskolen) kl. 11.00.

På 17- og 1800-tallet ble bondegårder rundt Halden kjøpt av rike byborgere og tatt i bruk som sommersteder. Disse "lystgårdene" ble herskapelig bebygd og fikk elegante hageanlegg. Her var det fest og landlig idyll. I tillegg forsynte gårdene de store husene i byen med melk og andre gårdsprodukter. Særlig stas var det når man kunne pryde bordene med blomster, druer og aprikoser fra eget drivhus.

Søndag skal vi besøke noen av disse lystgårdene på Idd. Turen blir på ca. 3,5 km, og går innom Risumgårdene, Rishaug-gårdene - hvor Merethe Brække og Tor-Finn Aunevik vil fortelle, og Schnitlerhytta - hvor Hilde Gløckner tar i mot. John Solberg er turleder, og nisten (husk å ta med!) spiser vi ved konsul Wiels utsikt med utsyn over Iddesletta.

Alle er velkomne!

Hilsen historielaget
Jens Bakke
mob. 993 54 286

 

rishaugen
Huset på Rishaugen ble bygd av Bolette og Ole Stang på 1840-tallet etter tegninger av Garben. Foto fra Riksantikvarens arkiv.


Den sydligste av Rishaug-gårdene var den av Idde-gårdene som fungerte lengst som "lystgård". Rishaugen var sommersted for forlagsbokhandler William Nygaard til hans død i 1952. Gammelt postkort.

rishaugen
Her sitter Bolette Stang (f. Wiel) i mørk kjole, sammen med svigerdatteren Dikka Stang (f. Breder) og sønnesønnen Ole A. Stang. Foto fra 1894 i boka "Den Fredrikshaldske slekt Stang"

schnitler
Schnitlerhytta malt av Ferdinand Gjøs. Det lille - men fornemme - huset står der den dag i dag, og enda mer spennende: Hageanlegget er fantastisk velbevart fra Schnitlers tid. Her finner vi dammer, gravsted og romantiske monumenter.


Risum i lensmann Knudsens tid. Huset eksisterer fortsatt, men er i dag helt innbygd i den store "husmorskolen". Historielagets fotosamling/fra Camilla Sivesind


Lensmann Knudsen fotografert hjemme på Risum med sine døtre Signe og Carla. Historielagets fotosamling/fra Camilla Sivesind


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,