Høstvandring ved nordenden av Ørsjøen

Av: Jens Bakke, Publisert: 20.09.2010

Idd og Enningdalen Historielag inviterer til Høstvandring ved nordenden av Ørsjøen. Møt fram søndag 26. september kl 11.00 ved Ånerød (skiltet fra Ørsveien - ta av mot Ør ved Aspedammen)

vandring
Fra fjorårets høstvandring. Foto: Trond Nøstvik.

Målet for søndagsturen er traktene nord for Ørsjøen, nærmere bestemt området ved gården Ånerød. Herfra går vi gjennom skog og over åsrygger mot Blakkemosen. Erling Fosser er lokalkjent i terrenget og vil dele med seg av historiene om folk og steder under fotturen.

Landskapet rommer spor etter folk som har vært her før oss. I dalbunnene kan man finne groper med rester etter brenning av trekull, og på høydedraga ligger gravrøyser fra bronsealderen. Gjennom generasjonene år har folk undret seg over disse fornminnene, noe et navn som "Munkekjerka" er vitne om. Enklere er det å tolke navnet "Damtjern", for vannet har blitt utnyttet i mange hundre år.

I skogene ved Ånerød er det også tradisjoner knyttet til krigere og gamle veifar. Karl XIIs tropper passerte på 1700-tallet, men også tidligere har soldater gått forbi når de skulle nord for Ørsjen på vei til - eller fra - Sverige. På søndag går vi i fotefara etter disse, og vi vil også passere ei gammel steinbru.

Vi er nå i den fineste tida av året hva gjelder turer i skog og mark. Sommerdisen er forsvunnet, og ved klart vær kan man skue milevis utover landskapet. Om meteorologene spår riktig, blir det vakkert vær på søndag, og da kan vi love flott utsikt fra åsrygger og høydedrag.

Turen er åpen for alle - husk niste!

Hilsen
Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke, leder
mob 993 54 286


Tre siste

Tid for dugnad
Det er høysesong for dugnad - også i historielaget. Nå kan du gjøre en god gjerning på Gamle Prestebakke.
Les mer (17.04.2018)

Vårprogram 2018
Idd og Enningdalen Historielag presenterer et variert program for våren 2018. Velkommen til våre arrangement.
Les mer (08.03.2018)

Gamle bilder på nett
På nettsidene til historielaget har man et billedarkiv med gamle bilder fra Idd. Nå er dette arkivet utvidet med ca. 1500 bilder og totalt nærmer vi oss nå 2000 bilder.
Les mer (04.03.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 27. og 28. august. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,