Fossevandring i Tistedalen

Av: Jens Bakke, Publisert: 25.05.2010

Søndag 30. mai kl. 11.00 inviterer Idd og Enningdalen Historielag til en søndagstur ved Tistedalsfossen. Særlig er det fossens sørside vi skal ta for oss – den delen som sogner mot Idd.

Tistedalsfossen har vært selve drivkraften i Haldens historie.  Fra femtenhundretallet lå det mange små vannsager og balanserte langs fossejuvet. På sørsiden av fossen, regnet fra toppen, lå Bro-sagene, Stumberg-sagene, Fortuna sag, Gjernses sag, Due-sagene (også kalt Kjempe-sagene), Vågehals-sagene, Pina sag og Kjøpmanns-sagene.

I dag er det vanskelig å finne spor etter alle disse sagene. Derimot finnes det fundamenter etter noen av de tre store sagbrukene som Saugbrugsforeningen bygde på 1860-tallet for å modernisere sagbruksdriften i fossen. Disse var i drift til 1909, da vannet for siste gang ble tatt av vannhjulene og isteden ble ført i rør til de nye elektriske turbinene.

Turen starter ved Tistedalsfoss kraftverk. Her forteller Torfinn Moen, og vi improviserer en utstilling av bilder, og kanskje også film, i den store kraftverkhallen fra 1907. Ole P. Hagen er veiviser oppover langs fossen og forteller om de gamle sagbrukene. Vi håper også å finne fram litt historie om kullmilene som skapte brenselet for Cathrineholms Jernværk.

Vel oppe ved Karl XIIs hus blir vi tatt i mot av Trond Velund. Her tar vi matpause – husk niste!

John Solberg er leder for vandringen, og han tar oss med bort til Tistedalen kirke for å vise fram et av de gamle grensemerkene. Grensedragningen mellom Halden, Idd og Berg herreder har vært en komplisert historie for Tistedalen, og John vil fortelle litt om dette – bl.a. ligger kraftverket 10 % i Halden og 90 % i Idd!

For de som måtte ha lyst, er det mulig å avslutte vandringen med en titt innom Vognalliansens verksted i det gamle spinneriet.

Alle er velkomne! Vandringen starter ved bunnen av fossen, med parkering ved Tistedalsfoss kraftverk. Kraftverket ligger sør for elva – kjør bru over fra Fosseveien, som man kommer til enten ved å kjøre veien ned fra Tistedalen, eller ved å kjøre opp ved Fosseløkka. Husk solid fottøy – noe av turen går på litt vanskelig underlag. Bl.a. håper vi å få laget en ny gangbro over turbinrørene i løpet av dagene før søndag…

Hilsen Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke
mob 993 54 286

tistafossen
Gammelt postkort fra Tistedalsfossen: Fra flommen i 1904, da det gikk 128 kbm vann pr sekund i fossen. Til venstre, sees bomullsspinneriets bygninger. Midt i forgrunnen ligger Cathrineholms Jernværk, og til høyre sees vannrenner og det som trolig er ett av de tre store sagbrukene Saugbrugsforeningen hadde på denne siden av fossen. Disse ble stengt og revet i 1909, og i dag er det bare deler av fundamentene tilbake. Postkort utlånt av haldenkort.net


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,