Høstvandring på Kornsjø

Av: Jens Bakke, Publisert: 27.09.2011

Idd og Enningdalen Historielag inviterer medlemmer og alle interesserte til Høstvandring på Kornsjø søndag 2. oktober

Kornsjø har en rik historie som grenseovergang for vei og jernbane, industristed og handelssted. Jan Hansen er veiviser for søndagsturen og gjør oss kjent i området ved Sundet, der bl.a D/S Prøven har sin dampskipsbrygge. Bengt Moræus tar i mot på Munkholmen og viser fram garveriet, mens Terje Engmo forteller på Tomasgården. Det blir også litt om landhandlerier, misjonshuset og den tyske bunkersen fra 2. verdenskrig.

Det er korte avstander og god spaservei, og grensekiosken er åpen for dem som ikke har med matpakke.

Turen er gratis, og alle er velkomne!

Søndag 2. oktober 2011 kl 11.00. Parkering ved grensebrua på svensk side.

Hilsen Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke
mob. 993 54 286

kornsjø
Riksgrænsen ved Kornsjø. Bildet skal være tatt på slutten av 1800-tallet. På bildet ser vi Kornsjøs eldste bygning, Sundstua som tilhørte husmannsplassen Sundet under Skjeggerød gård. Bygningen er fra 1860-tallet. Datidens bro over til Sverige og Högen ligger ca. 200 meter lenger øst enn dagens bro. Foto: NK, Postkort utlånt av haldenkort.net

kornsjø
Fortsatt ved Sundet på Kornsjø, men sett fra Sverige mot Norge. Vi skimter bygningene på Sundet husmannsplass. Forøvrig den eneste bosetningen på Kornsjø før jernbanen kom i 1879. Foto: NK Postkort utlånt av haldenkort.net

kornsjø
Riksgrensebroen ved Kornsjø og Munkholmens dampgarveri. Ca. 1905-10. Foto: M.Olsens Papirhandel. Postkort utlånt fra haldenkort.net

kornsjø
Kornsjø. Vi skimter grensebroene og Munkholmens dampgarveri. Foto: N.K. Postkort utlånt fra haldenkort.net

Se flere gamle postkort fra Kornsjø på haldenkort sine nettsider


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,