Nysgjerrig på forfedrene?

Av: Anders Samuelsen, Publisert: 20.10.2010

Liker du å grave i slekta? Stammer du fra Harald Hårfagre? Vel, vi kan kanskje ikke hjelpe deg med det siste, men nå gjør vi det enklere å finne dine aner fra Idd og Enningdalen.

Slektsgranskerne i Idd og Enningdalen Historielag har i flere år transkribert data fra kirkebøker og folketellinger og gitt disse ut i trykt form. Nå går vi et skritt videre og gjør en del av disse søkbare via www.idd.no.

Dataene fra registrene er konvertert og lagt i en søkbar database. Dette vil gjøre det atskillig enklere å finne sine aner fra de periodene kildene omfatter.

Kildene som er gjort tilgjengelig er:

  • Folketellingen 1875 for Idd Herred.
  • Døde personer registrert i kirkebøker for Idd og Enningdalen i perioden 1720-1799.
  • Fødte personer registrert i kirkebøker for Idd og Enningdalen i perioden 1720-1739, samt for Idd i 1740.

I folketellingen kan du søke etter personer eller steder. På personene som er registrert er det som oftest lagt til opplysninger som fødselsår, bosted, yrke, fødested eller andre merknader. Går du inn på spesifikke steder kan du få opplysninger om dyrehold og dyrket mark. Her vil du også få opplysninger om alle personene som er registrert på stedet, som f.eks. kan være viktig for å kartlegge slekt/familieforhold innad i familien.

ft1875
Illustrasjonen viser eksempel på hva du kan hente ut fra Folketellingen på et bestemt sted. Foto fra idd.no

I registrene over fødte personer vil du få opplysninger om barnets navn og dåpsdato, foreldrenes navn, bosted og i enkelte tilfeller yrke. Du vil også få en liste over barnets faddere.

I registrene over døde personer vil du få opplysninger om navn, begravelsesdato, bosted, yrke, alder m.m. på avdøde person.

Slektsgranskning er en fascinerende hobby, som kan holde deg trollbundet i mange timer. Mørke høstkvelder kan fort bli til nattetimer på jakt etter detaljer om dine forfedre og slektninger. I rekken av kilder en slektsgransker bruker, er disse kildene vi nå gjør søkbare et viktig bidrag i så måte.

De fleste slektsgranskerne er godt kjent med Digitalarkivet og kildene her. De kildene vi nå tilgjengeliggjør finnes ikke søkbare her eller andre steder på Internett, og er derfor unike for idd.no.

Forsiden til søkesiden finner du her: http://www.idd.no/slektshistoriskesok.php

Slektsgranskerne i Idd og Enningdalen Historielag treffer du her: http://www.idd.no/slekt.php


Tre siste

Luther på Gamle Prestebakke
Torsdag 12. oktober kl. 18.00 inviterer historielaget sammen med Enningdalen menighet til markering av at det i oktober er 500 år siden Martin Luther slo opp sine teser i Wittenberg. Dette ble starten på reformasjonen, som fortsatt setter preg på Nord-Europa.
Les mer (08.10.2017)

Åpne kvelder hos slektsforskerne
Slektsforskerne i historielaget starter opp høstsesongen 2017 og inviterer til åpent loft annenhver tirsdag utover høsten.
Les mer (04.09.2017)

Glimt fra Sensommerstevnet
Med tradisjonsrik salutt ble årets sensommerstevne på Gamle Prestebakke åpnet lørdag klokken 12.
Les mer (28.08.2017)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 27. og 28. august. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2017
Leder: Eivind Løvås, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,