500 000 kroner i gave fra Sparebankstiftelsen

Av: Jens Bakke (Tekst og foto), Publisert: 30.06.2011

Historielaget har fått en halv million kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DnB NOR! Pengene er øremerket restaurering av «Annestua», den gamle forpakterboligen på Prestebakke.

«Annestua» er fra siste halvdel av 1700-tallet. Det er et elegant bygg i laftet tømmer. Huset har en spennende historie, og har vært ombygd flere ganger - mest dramatisk på slutten av 1800-tallet, da taket ble røstet om for å få bedre plass på loftet.

I 2004 kjøpte historielaget bygningen. Siden den gang har restaureringsarbeidet kommet langt: Kjelleren mot øst er murt opp igjen, nye gulv er lagt i fire rom, det er satt inn gamle dører i flere døråpninger, bakerovnen er murt opp fra grunnen. Bygningen er diskret strammet opp med jernstenger for å kompensere for bindevegger som i tidligere var kappet til døråpninger etc. Utvendig er langveggen mot nordøst kledd på nytt.

Gaven fra DnB NOR gjør at vi har midler til å sette fortgang i restaureringsarbeidet. Bygningen må ha et nytt elektrisk anlegg, og det skal legges inn vann og kloakk. innvendig er det en del snekkerarbeid som gjenstår før huset er «ferdig». Også utvendig må det også gjøres en del - ikke minst taket, der eternitten etter hvert skal fjernes til fordel for et teglstenstak.

Hurra for Sparebankstiftelsen DnB NOR!

Glede på Prestebakke (Halden Arbeiderblad, 01.07.2011)

sjekk
På vegne av historielaget tar Ragnhild Løberg i mot gavesjekken fra banksjef Jens Ek ved Sparebanken DnB NOR Halden. I bakgrunnen «Annestua», som nå kan settes i stand for pengene.


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,