Da Vinci-koden på Fredriksten

Av: Jens Bakke, Publisert: 19.09.2011

Det er ingen røverroman det inviteres til på Fredriksten festning førstkommende torsdag kveld. Tvert i mot trekkes det linjer fra rennesansens mestere til vår egen 350-årsjubilant.

Idd og Enningdalen Historielag invitrerer medlemmer og alle interesserte til foredrag i Fredrik 3.s hall på Fredriksten (Indre festing - like bak flaggstanga) torsdag 22. september 2011 kl. 18.00

Fredriksten festning feirer 350 år, og Idd og Enningdalen Historielag ønsker å sette fokus på hvorfor festningen ser ut som den gjør. Det er her da Vinci og Michelangelo kommer inn i Haldens historie. Som festnings-designere var de med på å utvikle det geometriske systemet som er ligger bak utformingen av Fredriksten.

Kjeld Magnussen er foredragsholder. Han er Norges fremste kjenner av festningsarkitektur og har utgitt hefter og bøker som står i mange haldenseres hyller, bl.a. om Karl XIIs død. Dessuten er han en fremragende tegner, og foredraget blir illustrert med hans egne akvareller.

citadellet
Oversikt over Fredriksten festning. Akvarell av Kjeld Magnussen fra
http://www.verneplaner.no/?f=fredriksten&id=22698&a=2

Kanoner og bastioner
Festningsingeniørene på 1600-tallet var flittige brukere av passer og linjal. Teoretiske idealformer skulle tilpasses norske fjell, noe som må ha skapt hodebry. Hvem som faktisk la planene for festningens utforming, er et av historiens mysterier. To nederlendere har trolig stått sentralt, Willem Coucheron og Henrik Ruse. Sikkert vet vi ikke – dokumentene fra 1661 er forsvunnet.

Gjennom de kommende 240 år ble festningen utviklet som krigsmaskin. Kanonene ble kraftigere og mer treffsikre, og nye tanker og ideer for utforming slo igjennom. Fra 1600-tallets stjerneformer i sten og kalk, utviklet festningen seg til i 1905 å være et moderne anlegg i armert betong med piggtrådsperringer.

Festningen som kulturminne
Gjennom mer enn hundre år har Fredriksten vært et av Norges fremste kulturminner. Hvordan skal vi forvalte og utvikle denne juvelen vi har i Halden? Er sang og sykkel svaret på utfordringene? Kjeld Magnussen har fortid som fylkeskonservator i Akershus og byantikvar i Oslo, og som pensjonist har han vært tilknyttet Forsvarsbygg. Magnussen har engasjert seg i debatten om festningene som kulturarena, bl.a. i forbindelse med utbyggingsplaner for Akershus festning. Vi kan love at han har bestemte meninger også om Fredriksten festning.

Torsdagens foredrag er et samarbeid mellom Idd og Enningdalen Historielag og Fredrikstens kommandantskap i anledning festningens 350-årsjubileum.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Velkommen!

Hilsen Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke, leder, mob 993 54 286


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,