Liholts land på Svalbard

Av: Jens Bakke, Publisert: 18.01.2011

2011 er et jubileumsår for norsk polarhistorie. Det er 150 år siden Nansen ble født, det er hundre år siden Amundsen kom fram til Sydpolen – og det er hundre år siden eventyreren Hans B. Liholt okkuperte ”Liholts land”. Torsdag kveld inviterer Idd og Enningdalen Historielag til foredrag og lysbilder på Risum Ungdomsskole med tema Svalbard og Haldens ukjente polarpionér.

Landhandleren fra Idd

Hans B. Liholt var en velstående landhandler, bosatt ved bunnen av Iddesletta. Her eide han gården Snekketorp og en butikk som lå strategisk til mellom granittbrudd og hundrevis av stenhoggere. H.B. Liholt må ha tjent gode penger i stenindustriens gullalder, og han var utvilsomt en kreativ person. Blant annet solgte han en svovelholdig kilde midt på Iddesletta for mange tusen kroner til en mineralvannfabrikk – en kilde som senere ble overtatt av Farris og i dag tilhører Ringnes og Carlsberg- konsernet.

For å finne spor etter ham på kartet, må vi langt nordover, til Spitsbergen, den største av øyene på Svalbard.

liholt
Foto fra Hans B. Liholts ekspedisjon til Svalbard for hundre år siden.

Okkupasjon på Svalbard

I 1911 reiste Liholt med båt til polarområdene, og her ”okkuperte” han 100 kvadratkilometer land ved Isfjorden. Okkupasjonen var ikke særlig dramatisk, men besto av noen skilt han fikk satt ned langs strandkanten.

Området han derved tilegnet seg, var ikke tilfeldig valgt. Det lå midt blant kull-leiene på Svalbard. Kull var selve drivkraften i den industrielle revolusjonen, og Liholt må ha sett mulighetene til å tjene penger på energiressurser som lå gjemt i fjellene.

Svalbard var på denne tiden et jomfruelig og temmelig lovløst ingenmannsland. Nordmenn, amerikanere, nederlendere, svensker og russere konkurrerte om ressursene, og mange så muligheter i ekspedisjoner, jakt, fangst og gruvedrift.

Det var flere haldensere involvert på Svalbard – Christian Anker fra Rød Herregård og sønnen Johan var også med på å starte gruvedrift i ved Isfjorden.

Store penger i omløp

Liholt kom tilbake til Svalbard et par år senere, og sendte så krav om å bli tilkjent eiendomsrett for området til Det Kongelige Norske Utenriksdepartement. Her ble okkupasjonsbrevet behandlet – det var ett av mange, og det var til dels overlappende områder som det ble gjort krav på. ”Okkupantene” skapte levebrød for både advokater og diplomater.

Gjennom forhandlinger fikk Liholt et stort pengebeløp for ”sitt” land på Svalbard. Kjøper var et russisk firma, senere kom nederlendere, før igjen russere ble eiere. For å finne Liholts land må vi i dag reise noen mil øst for byen Barentsburg.

Ordnede forholdt på Svalbard ble det først ved undertegningen av Svalbardtraktaten i 1920.

Foredrag torsdag kveld

John Ljøner Andersen har forsket i dokumentene om Hans B. Liholt og Liholts land, og torsdag vil han fortelle om denne eventyrlige historien fra Svalbard. Ljøner Andersen vil også vise lysbilder fra sin egen reise til Svalbard, der han i høst tilbrakte uker på en ekspedisjonsbåt rundt øygruppen.

Historielagets foredrag finner sted på den nye Risum ungdomsskole. Møtet er åpent for alle.

liholt
I gummibåt der Monancobreen møter Liefdefjorden, Spitsbergen. Foto: John Ljøner Andersen.

liholt
Isbjørn på isflak foran Monacobreen, Spitsbergen. Foto: John Ljøner Andersen


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,