Stein, kalk og svette

Av: Jens Bakke (tekst) og Svein Norheim, Thor Sørlie og Jens Bakke (foto), Publisert: 22.09.2009

Søndag 20. september 2009 fortalte Dagfinn Trømborg om byggingen av Fredriksten for 110 frammøtte på festningen. Det var særlig den første byggeperioden han konsentrerte seg om - de første tiårene fra festningen ble grunnlagt i 1661.

Tusenvis av kubikkmeter stein, tonnevis med kalk, og hundrevis av arbeidere måtte til for å reise murerog bastioner. Vi fikk lære om kalkpiskere, stenkjørere og utkommanderte soldater, om kistemurer, vis-side, pinningsstein - og ulike steintyper og deres bruksområder. Mesteparten av steinen var tatt utlokalt - på festningsfjellet, på Stutekollen og i åsene på Iddesida. Til hjørnene hentet de "blåstein" fra Kommersøya ved Holmestrand, og kleberstein ble tatt ut i Skakkestadfjellet under Os. Iddefjordsgranitten var derimot ikke benyttet - den finner vi først brukt på festningen i årene før 1905.

Arrangementet var et samarbeid mellom historielaget og kommandantskapet.

fredriksten
Dagfinn Trømborg var omviser i regn og blest. Foto: Thor Sørlie.

fredriksten
Dagfinn Trømborg var foredragsholder og omviser på Fredriksten 20. september 2009. Foto: Thor Sørlie.

fredriksten
Dagfinn Trømborg og Jens Bakke forbereder lysbildeforedraget. Foto: Svein Norheim.

fredriksten
Fredrikstens kommandant Dag Strømsæther var husvert og ønsket velkommen. Foto: Svein Norheim.

fredriksten
Opp mot Klokketårnet og Kongens bastion. Foto: Svein Norheim.

fredriksten
Tommy Høvik, leder for mureravdelingen til AF Bygg Glomsrød, fortalte om muring med kalkmørtel. Jens Bakke holder høttaleren, mens Magne Rannestad holder paraplyen. Foto: Svein Norheim.

fredriksten
Dagfinn Trømborg fikk overrakt et Solberg-fat som takk for vandring og foredrag. Rolf Arild Engebretsen med parably og Jens Bakke med høyttaler. Foto: Svein Norheim.

fredriksten
10 minutter før foredraget var Fredrik 3s hall nesten fullsatt. I alt møtte 110 personer. Foto: Thor Sørlie.

fredriksten
Nedre tenaljeport - sett som arkitektur er den kanskje den flotteste av festningens porter, oppført i klebersten i 1760. Foto: Thor Sørlie.

fredriksten
Festningsvandring i regnvær. Foto: Jens Bakke

fredriksten
En steinslede, rettnok ikke fra 1600-tallet, var tatt med for å vise hva man brukte for å transportere stenene til festningen. Foto: Thor Sørlie.


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,