Om norsk fengselshistorie

Av: Jens Bakke, Publisert: 18.03.2010

I anledning åpningen av det nye Halden fengsel i Torpumskogen, fredningen av det gamle fengselet ved Halden torv, og forslaget om et nasjonalt fengselsmuseum i Halden, ønsker historielaget å sette fokus på den norske fengselshistorien.

Idd og Enningdalen Historielag inviterer til Idd Bygdehus (tidl. Bøndernes Hus) onsdag 24. mars kl. 18.00 (OBS. Merk dato og klokkeslett!)

Vi har invitert politimester og tidligere sjef for Fengselsstyret Rolf B. Wegner, som vil fortelle om straffearter gjennom tidene. Historien strekker seg tilbake til 6-700-tallet, men Wegner vil legge særlig vekt på fengselssystemet på 1800-tallet.

Wegner har gjennom flere år vært en entusiastisk talsmann for den kulturhistoriske verdien i det vesle fengselet ved Halden torg. Han lanserte i 2008 tanken om å skape et nasjonalt fengselsmuseum i Halden, og 2009 foreslo han for Riksantikvaren at fengselet burde fredes.

Vi har også bedt James Ronald Archer gi en kort presentasjon av det gamle fengselet. Ved sin stilling som arkivar ved Halden historiske Samlinger sitter Archer med dokumentasjon om bygningens historie.

I tillegg får vi besøk fra ledelsen ved det nye Halden fengsel. Fengselsinspektør Lasse Andresen vil presentere det nye fengselet sett i historisk perspektiv. Vi serverer vann og brød - og kanskje litt til... Entré kr 50. Alle er velkomne!

Hilsen Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke, leder
mob. 993 54 286


Tre siste

Ida 2018 har kommet
Historielagets årbok - Ida 2018 - har kommet fra trykkeriet. Vi kan friste med masse spennende lesestoff. Boka kan bestilles direkte fra historielaget eller kjøpes fra lokale bokhandlere og butikker. Prisen er 250 kr.
Les mer (11.11.2018)

Ida 2018 lansert på Gamle Prestebakke
Forfattere og bidragsytere til årets utgave av Ida – kulturbygd i grenseland var samlet på Gamle Prestebakke for å markere boklanseringen, den 18. i rekken.
Les mer (10.11.2018)

Historielagsmøtet på Orød Lystgård
Fra historielagsmøtet på Orød Lystgård torsdag 11. oktober kl. 1900
Les mer (12.10.2018)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Rydd i skuffer og skap, på loft og i kjeller! Nå samler vi lopper til vårt sensommerstevne 1. og 2. september. Skrot for noen er gull for andre!
Send en post til for å avtale levering eller henting.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2018
Leder: Kari Stumberg Omholt, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,