En forsommerkveld med tema Idd bygdesamling

Av: Jens Bakke, Publisert: 02.05.2009

I museet på Fredriksten festning finnes to Iddesamlinger. De befinner seg siden flere tiår tilbake i Øvre Magasin i Indre festning.

Den ene er Ør Grendesamling, som på midten av 1900-tallet ble samlet av Ragna Braadland og bygdefolk i Ørskroken. Den andre er Hovs samling, samlet av gårdbruker Hans Johnsen Hov i siste halvdel av 1800-tallet og gitt til Idd kommune av sønnen Martin Hov.

I samarbeid med Halden historiske Samlinger vil vi sette fokus på Idd bygdesamling, som foruten spennende gjenstander har en interessant historie som museum. Kari og Svein Norheim viser om i Øvre magasin.

Kaffe og kaker serverer vi i Fredrik 3s hall. Der vil også Unni E.B. Nøding og Tor Hafsrød fortelle om Ragna Braadland og innsamlingen av gjenstander i Ørskroken, og Kari Norheim henter godbiter fra Hov-samlingen fra magasinene.

Arrangementet er åpent for alle. Velkommen!

Møt fram i Indre festning på Fredriksten tirsdag 26. mai kl. 19.00.

Hilsen Idd og Enningdalen Historielag
Jens Bakke, mob 993 54 286


Ragna Braadland viser fram Ør grendesamling for speidere på 1950-tallet. Den gang var samlingen i stabburet på Elgklev i Ørskroken. Fotograf Ottar Johnsen. Idd og Enningdalen Historielags bildesamling.


Martin Hov testamenterte i 1946 den store Hov-samlingen til Idd kommune. Maleri i Idd bygdemuseum.


Tre siste

Slektsgranskerne i gang igjen
Etter ett langt korona-opphold møtes slektsgranskerne igjen.
Les mer (06.09.2021)

Sommer- og høstprogram
Etter en vinter og vår preget av korona drar historielaget forsiktig i gang med noen aktiviteter i sommer og til høsten. Sensommerstevnet er dessverre avlyst, men vi håper å få til et høstmarked litt senere på høsten.
Les mer (09.06.2021)

   

Bli medlem!

Medlemskap i historielaget koster kun 200 kr. pr. år. (300 kr. for par). Du støtter opp om laget og får innflytelse på dets virksomhet.

Innmeldingsskjema finner du her.

Grasrotandel

Spiller du Lotto eller andre spill fra Norsk Tipping? Har du spillerkort? Da må du huske å benytte deg av Grasrotandelen!

Les mer

Tipset!

Fotogruppa digitaliser bilder fra Idd og omegn. Vi oppfordre alle til å finne frem album og bilder, gjerne med historien bak bildet, og sende til oss på . Ta gjerne kontakt med fotogruppa, så hjelper vi med digitalisering.

Idd herred

"Intet Præstegjeld i hele Norge, og neppe i noget andet Rige, har en saadan besynderlig og hæderlig Beliggenhed som just dette, thi næsten rundt om, eller i det mindste paa dets fleeste Sider, indesluttes det af Kongeriget Sverige"
Fra topograf og kaptein E. Hoffs beskrivelse av Idd i 1792.

Facebook!

Idd og Enningdalen Historielag, Postboks 11, 1761 Halden
Copyright © Idd og Enningdalen Historielag - 2009-2021
Leder: Svein Norheim, | Nettredaktør: Anders Samuelsen,